De rode carmenère druif kennen we tegenwoordig vooral als het vlaggenschip van de Chileense wijnbouw, maar de thuisbasis van deze druif ligt in de Bordeaux regio. Het is een laat rijpend ras dat zich het meeste thuis voelt op de warmste en zonnigste locaties. De wijnen hebben vaak een volle body, maar ook een hoog tanninegehalte. Carmenère kan last hebben van groene aroma’s als de druiven niet volledig rijp zijn, maar de betere wijnen hebben het karakter van zwart fruit, gecombineerd met kruidige aroma’s.

Gezien het daderprofiel van de druif is het niet zo gek dat hij gevlucht is naar Chili, waar hij makkelijk rijp wordt en heerlijke wijnen voortbrengt. Bordeaux is qua weer dermate wisselvallig, dat de kans aanzienlijk is dat carmenère niet rijp wordt. Een dan kan de druif ook nog eens niet goed tegen overvloedige regenval omdat hij gevoelig is voor coulure (tijdens de bloei zorgt veel regen ervoor dat het stuifmeel voor een belangrijk deel weggespoeld wordt, met als resultaat geen druiven).

Maar… Er is ook nog zoiets als klimaatverandering, waardoor veel wijngebieden te maken hebben met steeds meer zon en hogere temperaturen. In een interessant artikel laat Pieter Leroy van de Radboud Universiteit Nijmegen bijvoorbeeld zien hoe wijnboeren in de Bordeaux worstelen met klimaatverandering. Het wordt warmer en droger in de Bordeaux, waardoor bepaalde door de AOP toegestane druiven in de problemen komen. Voor de rode wijnen is dat met name de merlot druif. Maar welke druif mag volgens de AOP ook gebruikt worden, maar gebeurde dat tot voor kort bijna niet meer? Juist, de aloude carmenère druif is klaar voor een Bordeaux comeback.

De laatste jaren merk ik dat in de Bordeaux regio de merlot druif op zijn retour is en mondjesmaat vervangen wordt door carmenère. Mijn vermoeden is dat deze trend zich de komende jaren versneld zal voortzetten. De reden is wellicht verontrustend, maar persoonlijk drink ik liever wijn van de carmenère dan van de merlot druif. En ergens is de cirkel ook weer rond, want de gevluchte druif komt weer thuis.

De carmenère druif komt weer thuis