De wijnen uit de Franse Jura zijn niet heel bekend, maar er komen wel goede en opmerkelijke wijnen vandaan. Eén daarvan is de Vin Jaune, de gele wijn (wel zo leuk met de Tour de France die nu verreden wordt). Deze wijnen wordt gemaakt van de savagnin blanc druif en rijpt minimaal 6 jaar en 3 maanden op eikenhouten vaten. De wijn wordt in het vat gedurende deze periode, na verdamping, niet bijgevuld. Op de wijn ontstaat hierdoor een sluier van gist, de “flor”, die we bijvoorbeeld ook kennen van sherry. Hierdoor krijgt de wijn complexe aardse karakteristieken. Van één liter wijn verdampt 38%, vandaar dat de wijn in karakteristieke flessen van 62 cl gebotteld wordt, de zogeheten clavelin.

Een paar jaar geleden heb ik in Frankrijk tijdens de Foire aux Vins bij de Lidl een Vin Jaune 2009 gekocht van M. Jacquier gekocht voor rond de 15 euro (wat gezien de Nederlandse prijzen een goede deal is). Gisteren hebben we deze wijn gedronken met vooraf kippenlever met spekjes en ui, en vervolgens gestoofde kippendij in een roomsaus van Vin Jaune, ui, knoflook, en laurier. Het geheel werd gecompleteerd met verse tuinbonen.

De wijn en het eten matchten prima met elkaar. De typische aroma’s van amandelen, noten, dadels, gedroogd fruit en het oxidatieve karakter van de wijn versmelten mooi met het vettige van de kippenlever en spekjes en de kippendij. Na anderhalf glas merkte ik echter wel dat ik genoeg had van de wijn. Sherry is niet mijn ding, dus ook met Vin Jaune blijk ik snel mijn limiet te bereiken.

Al met al leuk om Vin Jaune eens geprobeerd te hebben. Zeker niet alledaags en verrassend in combinatie met het juiste eten. Maarrr… ik vrees wel dat het bij deze ene keer zal blijven.

Geel uit de Jura – De onalledaagse Vin Jaune