Op dit moment heb ik het boek “The Sommelier’s Atlas of Taste” van Rajat Parr en John Mackay te leen van Wouter Moll. In dit boek komen de verschillende Europese wijngebieden aan bod, met een focus op de uiteenlopende aspecten die een bepaald gebied of een bepaalde wijngaard uniek maken (zoals bijvoorbeeld de samenstelling van de bodem, de ligging, en de kwaliteiten van de wijnbouwer). Het doel van het boek is om de lezer te helpen bij het onderscheiden van specifieke smaken van wijnen uit een bepaald gebied, waardoor het beschrijven en het (blind) proeven van wijnen verbetert.

Voor mij als wijngek is dit boek een walhalla. Frankrijk krijgt als belangrijkste wijnland de meeste aandacht met meer dan 200 pagina’s, waarin de belangrijkste wijngebieden aan bod komen, met meestal nog een verdere uitsplitsing per appellatie. De specifieke kenmerken worden uitgebreid besproken, zodat de lezer een duidelijk beeld krijgt van de wijnen uit een bepaald gebied, en zo een afgewogen keuze kan maken van te proberen wijnen (plus plekken om te gaan eten!).

Het mooiste van het boek zijn wat mij betreft de lijstjes met Rajat’s topproducenten per gebied of appellatie. Met groot enthousiasme vertelt hij waarom hij vindt dat deze producenten in zijn lijstjes thuishoren. Ik beveel op mijn site ook producenten aan, en uiteraard ging ik meteen kijken of de lijsten overeenkomen, en gelukkig zijn er veel raakvlakken. Rajat heeft echter ook oog voor veelbelovende nieuwkomers, wat mij weer inspireert om mijn aanbevelingen nog eens nader te bestuderen.

Laten we als voorbeeld de Beaujolais nemen. Wat mij betreft één van de meest ondergewaardeerde Franse wijngebieden. De (terecht) verguisde Beaujolais Nouveau heeft het gebied in het verleden een slechte naam bezorgd, maar gelukkig vechten de wijnbouwers uit de tien crus met succes voor meer erkenning. Iedere cru wordt in het boek uitgebreid besproken, inclusief subgebieden binnen een specifieke cru, en vervolgens komt het lijstje van Rajat. De usual suspects zijn uiteraard van de partij met namen als Lapierre, Jean Foillard en Guy Breton, maar voor de relatief onbekende Jean-Louis Dutraive is ook plek op de lijst.

Kortom een zeer interessant en ondanks de Engelse taal makkelijk en leerzaam boek, die best een plaatsje verdient op de pakjesboot van Sinterklaas of onder de kerstboom. Bol.com verkoopt ‘m voor €27,99, maar de lokale boekhandel in de buurt zal dit boek ook met plezier voor je bestellen.

De smaakatlas van Rajat en Jordan