Een aantal weken geleden heb ik weer genoten van een fantastische proeverij onder de bezielende leiding van Jan Vegter. Deze keer was het thema de pinot noir druif, en Jan had een mooie verzameling pinot noirs van over de hele wereld verzameld om te proeven en te vergelijken. En hoewel een heleboel landen hard aan de weg timmeren, stak ook deze keer weer een pinot noir uit de bourgogne er met kop en schouders bovenuit. Uiteraard ben je in Nederland voor deze Saint-Aubin 1er Cru van Domaine Larue niet onder de 25 euro klaar, maar dan drink je wel een complexe wijn die nog lang in herinnering blijft.

Gelukkig zijn hier ook minder dure pinot noir bourgognes verkrijgbaar. De meeste slijterijen bieden vaak een rode of witte basis bourgogne van rond de 13 euro aan, die op zijn best een inkijkje geeft in waar de wijnen uit dit gebied toe in staat zijn. En omdat paddenstoelen risotto op het menu stond, leek het mij een uitgelezen mogelijkheid om twee van deze bourgognes aan een smaaktest te onderwerpen.

Gall & Gall heeft een mooie range van negociant Joseph Drouhin in haar assortiment, met als instapper de Bourgogne Pinot Noir. Onze wijn komt uit 2017 en kost normaal €13,99 (met klantenkaart voor €12,59), maar tijdens deze feestdagen te koop voor €8,99. De Mitra (die trouwens tot mijn schrik geen vestigingen meer in mijn stadsie hebben) doet zaken met wijnhuis Jean-Francois Protheau, met eveneens een aantal mooie bourgognes. Hun Bourgogne Pinot Noir uit 2017 gaat weg voor €12,99.

Hoe zat het ook alweer met de generieke pinot noir uit de bourgogne? Deze wijnen moeten (uiteraard) van pinot noir gemaakt zijn, en de druiven moeten uit het beschermde bourgogne gebied komen (inclusief de beaujolais, want volgens de afgesproken regels valt dit gebied ook onder de bourgogne). Ze vallen doorgaans onder de AOP Bourgogne, maar vanaf het oogstjaar 2017 kan dit bijvoorbeeld ook de nieuwe AOP Bourgogne Côte d’Or zijn (als de druiven tenminste uit de de Côte de Nuits of de Côte de Beaune komen).

Wie gaat er winnen vandaag? Heeft Drouhin of Protheau de beste rode bourgogne instapper? Helaas bleek er van een battle geen sprake, want bij de eerste (blinde) snuif was meteen duidelijk dat één van de wijnen kurk had. Bij het onthullen van de wijnen bleek dit de Protheau te zijn. De Drouhin voldeed prima aan de verwachtingen die je van een pinot noir bourgogne uit deze prijsklasse kunt verwachten. Het rode fruit is in ruime mate aanwezig (rode kers, cranberry, rode pruim), maar ook het snuifje peper en de geur van tabak komen langs. Van gelaagdheid is evenwel geen sprake; het blijft allemaal wat eendimensionaal.

En dan de combinatie van de wijn en het eten. De Drouhin bleef niet overeind bij de romige paddenstoelen risotto, dus was koortsachtig zoeken in de wijncollectie geboden. Gelukkig lag daar nog een Rosso di Montepulciano van Cantina Dei uit 2017, de we vorig jaar aan de hand van de Gambero Rosso uit Italië hebben meegenomen. Het aardse en kruidige karakter van de wijn matchte perfect bij de paddenstoelen, en doordat de wijn overall steviger is dan de Drouhin werd de room ook overwonnen.

Battle of the basis bourgognes