Oud en Nieuw staat weer voor de deur en daar horen traditiegetrouw bubbels bij. Zelf ben ik voorstander van het hele jaar door bubbels drinken, zeker ook omdat ze prima te combineren zijn met veel gerechten, maar dat terzijde. Veel mensen vinden dat de enige echte bubbels Champagne moeten zijn, maar uit andere gebieden komen mousserende wijnen die op dezelfde manier worden gemaakt als Champagne, en vaak veel meer waar voor hun geld bieden.

Deze Marsigny Blanc de Noirs Brut (waar ik vorig jaar december ook al aandacht aan heb besteed) is een zogeheten Crémant de Bourgogne, zoals de verzamelnaam van de bubbels uit de Bourgogne luidt. Brut betekent behoorlijk droog, maar het kan nog droger. Blanc de Noirs houdt in dat de gebruikte druiven blauwe druiven zijn (in dit geval pinot noir en gamay), waarvan de schil tijdens het maken van de wijn meteen verwijderd is om de wijn licht te houden. Het vruchtvlees van blauwe druiven is namelijk ook licht, net als bij de witte druiven.

Onze mousserende wijn wordt zoals gezegd volgens de traditionele Champagne methode gemaakt, waarbij een tweede vergisting op fles plaatsvindt. Van de gebruikte druiven kennen we de pinot noir ook uit Champagne, maar de gamay druif is vooral bekend van de rode Beaujolais wijnen.

Kenners als Hubrecht Duijker, Harold Hamersma, Onno Kleyn, en Nicolaas Klei zijn lyrisch over deze Marsigny die verkrijgbaar is bij de Jumbo, en ik sluit me daar volmondig bij aan. Ook de meest recente Wine Life is vol lof over deze Crémant. Voor nog geen tientje krijg je een volwaardige bubbel met smaken van citrus, gele appel, room, amandel, en zelf een beetje toast die zo kenmerkend is voor Champagne. Iedere keer is het weer een feest om een fles te openen, en het is eigenlijk altijd goed.

Ook deze decembermaand is het weer een goed moment om naar de Jumbo te rennen, want de Marsigny is wederom seizoensaanbieding en daarom afgeprijsd tot €6,99. Ik zou deze keer eveneens niet twijfelen en ook dit nieuwe jaar inluiden met deze bubbel!

Bourgondische bubbels in de herhaling