Ik zal het maar meteen bekennen: ik heb een zwak voor de Beaujolais. Met zijn landschap van golvende wijngaarden, groene valleien en oude dorpen is dit voor mij één van de lieflijkste wijngebieden van Frankrijk. Officieel hoort de Beaujolais bij de Bourgogne, maar dat is naar mijn mening niet terecht. Door de zuidelijke ligging heeft dit gebied een duidelijk ander klimaat, is de granietbodem anders, maar vooral de rode gamay druif maakt het verschil. Verguist in de Bourgogne, waar de rode pinot noir de dienst uitmaakt, maar in de Beaujolais zorgt de bodem en het macération carbonique proces (fermentatie van ongekneusde druiven) voor fruitige, tannine-arme gamay wijnen. Een klein (maar groeiend) percentage Beaujolais is wit van de chardonnay druif (en die zijn over het algemeen van prima kwaliteit en gunstig geprijsd in vergelijking tot chardonnay wijnen uit de zuidelijke Bourgogne).

De eenvoudigste Beaujolais heet simpelweg Beaujolais. Hier komt ongeveer de helft van de 18.000 hectaren vandaan, inclusief de (terecht) verguisde Beaujolais Nouveau. Een klasse hoger wordt gevormd door de Beaujolais Villages wijnen (een kwart van het arsenaal). Het resterende kwart komt voor rekening van de tien crus, voor mij de echt interessante Beaujolais wijnen. In alfabetische volgorde zijn dit Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié, en Saint-Amour.

Ik nodig iedereen uit om naar de Beaujolais pagina van deze site te gaan voor meer informatie over dit wijngebied, inclusief een aparte pagina voor iedere Beaujolais cru met aanbevolen producenten per cru. En reis vooral ook zelf eens naar dit deel van Frankrijk om net als ik betoverd te worden door dit prachtige landschap en dito wijnen!

Liefdesverklaring aan de Beaujolais