Op Hemelvaartsdag van dit jaar, op 21 mei, zijn mijn vrouw en ik precies 10 jaar getrouwd. Dit willen we uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan, en daarom hebben we voor twee dagen een kamer geboekt in het Château De Saulon in Saulon-la-Rue. Het mooie is dat dit kasteel precies tussen Dijon en de abdij van Cîteaux ligt, twee plekken die hoog op ons verlanglijstje staan om te bezoeken. En het is meteen een mooi excuus om de Bourgogne meer eens te verkennen, één van de meest intrigerende wijngebieden van Frankrijk.

Zoals ik op de Bourgogne-pagina van deze site al schrijf komen uit dit gebied bekende en vaak onovertroffen rode en witte wijnen van respectievelijk de pinot noir en chardonnay druif vandaan. Maar tegelijkertijd is het bekende gezegde eveneens waar: dat de beste én slechtste pinot noir en chardonnay wijnen die je ooit drinkt uit de Bourgogne zullen komen. Zonder een goed kompas raak je verstrikt in de subgebieden, classificaties en wijngaarden, en daarom is het fijn dat de onvolprezen Gert Crum ons helpt met zijn twee handboeken voor de Bourgogneliefhebber.

De handboeken zijn verschenen in 2010 en 2011 en bieden op handzaam formaat een kleurrijke beschrijving van de subgebieden en daarin liggende wijndorpen, compleet met (globale) overzichtskaarten en foto’s. Maar ook de geschiedenis en goede hotels en restaurants worden niet vergeten. Het eerste deel beschrijft de Côte d’Or, en in het tweede deel komen de Chalonnais en Mâconnais aan bod.

Het mooiste van deze handboeken zijn voor mij echter de aanbevolen wijnproducenten per subgebied of wijndorp. Qua wijnkeuze is de Bourgogne een mijnenveld waar alle wijnen stevig geprijsd zijn, maar kwalitatief sterk uiteenlopen. De goede producent kiezen is daarom zeker in de Bourgogne een must. De keuzes van Gert hebben mijn nog nooit teleurgesteld, dus alleen daarom al zijn deze handboeken eigenlijk onmisbaar om je kofferbak op een juiste manier te vullen.

Er is echter wel een klein probleempje. De handboeken zijn nieuw niet meer leverbaar, dus ben je aangewezen op de tweedehands markt. Ik heb een tijdje op internet gezocht, maar zonder succes. Blijf zoeken zou ik zeggen, want je wijnreis door de Bourgogne is zonder deze boeken niet compleet!

Leesplezier voor de Bourgogneliefhebber