Sinds enige tijd verkoopt de Hema een rode gamay wijn van wijnmaker Jean Loron. Hij wordt geleverd in een sjieke mooie doos, dus prima materiaal om cadeau de geven. Hij kost een tientje en daar gaat met de gelukskorting die ik bij de Hema krijg een euro van af.

Als je aan gamay denkt, dan komt meteen de Beaujolais in gedachten, het gebied waar deze druif zich zo thuis voelt. De wijnen van Jean komen van heuvels in de buurt van Lyon, dus net ten zuiden van de Beaujolais. Daarom valt deze wijn ook buiten de AOP, en wordt daarom als Vin de France op de markt gebracht (wat, en dat wil ik nog maar eens benadrukken, niets met de kwaliteit van de wijn te maken heeft). Het leuke is dat het Maison Jean Loron geen kleine jongen is, maar wijn op de markt brengt van uiteenlopende AOP’s uit de zuidelijke Bourgogne en de Beaujolais.

De gamay druif is een vroeg uitlopend en rijpend ras, dat bij onvoldoende controle grote opbrengsten met dito lage kwaliteit. Daarom komen de beste wijnen van druiven die geteeld worden in bodems met weinig voedingsstoffen, waardoor de oogst lager is en de smaken in de druiven intenser. Gamay geeft geurige wijnen met aroma’s van framboos en kers, gecombineerd met gemiddelde tannine en body. Licht gekoeld (14 tot 16 °C) komen de aroma’s het best tot hun recht.

De druiven van Jean komen van een arme granieten bodem, en dat is dus goed nieuws. Qua locatie liggen de beste Beaujolais gebieden weer het verste weg, wat weer een minpunt kan zijn. Wat zou de kwaliteit van deze wijn zijn? Komt deze meer in de buurt van een standaard Beaujolais, of gaat de kwaliteit meer in de richting van één van de Beaujolais crus? Ik heb de proef op de som genomen en een exemplaar uit 2017 ontkurkt en licht gekoeld gedronken bij een lekker bord pasta.

Het is duidelijk een gamay met veel rood fruit en kruidige tonen, maar helaas overstijgt de wijn niet het niveau van een doorsnee Beaujolais Villages. Bij de zomerse barbecue zal het een prima begeleider zijn van het gegrilde vlees, maar verwacht niet te veel. En dan is de prijs toch aan de hoge kant, zeker als je weet dat de Appie een Beaujolais Villages van Georges Duboeuf verkoopt voor €6,99, en ook meerdere Beaujolais crus van Duboeuf in huis heeft voor onder of net boven een tientje…

De Hema heeft jarenlang een Beaujolais met de naam BEAU verkocht voor rond de 5 euro. Goede ongecompliceerde wijn met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding (zoals ik dat van de Hema gewend ben). Soms zou je de tijd terug willen draaien.

Gamay van Jean Loron