Een goede vriendin van mij, Hanne Cuyckens, heeft net als ik de WSET level 2 en 3 opleidingen gevolgd bij de Wijnstudio. Waar ik ben besmet met het Franse virus, heeft zij dat met Italië. Graag wilde zij vertellen over het niet erg bekende, maar zeer interessante wijngebied Alto-Adige/Südtirol. Met veel plezier geef ik haar hier middels deze blog alle ruimte voor:

Vorige zomer besloot ik samen met mijn vriend op vakantie te gaan naar Alto-Adige/Südtirol, vooral omdat we heel erg van wandelen houden en gehoord hadden dat het landschap daar prachtig is. Een echte wijnliefhebber laat echter nooit de kans aan zich voorbijgaan om nieuwe wijngebieden te ontdekken. En nieuw en onbekend was dit wijngebied voor mij zeker. Maar wat was het uiteindelijk een geweldige ontdekking. We genieten nog regelmatig van een heerlijk wijntje meegenomen uit dit gebied.

Alto-Adige/Südtirol, in het uiterste noorden van Italië, aan de grens met Oostenrijk, is een bijzonder gebied op verschillende vlakken. Ten eerste is het een tweetalig gebied en daarom is dus ook vaak de Duitse benaming van het druivenras terug te vinden op het etiket. Ook wordt in dit gebied veel met druivenrassen gewerkt die men eerder in Duitsland en de Elzas zou verwachten. Naast de klassieke Noorditaliaanse pinot grigio druif vindt men er dus ook weissburgunder, gewürztraminer, müller thurgau en sylvaner. Wat rode wijn betreft is de spätburgunder erg in de opmars (naast de inheemse lagrein en schiava/vernatsch druiven). De verhouding tussen witte wijn en rode wijn is overigens 60:40.

Andere onderscheidende punten van Alto-Adige/Südtirol zijn de ligging van de wijngaarden (tussen 200 en 1000 meter), de klimatologische diversiteit, de sterke temperatuurschommelingen, en meer dan driehonderd dagen zon per jaar. Volgens de promotie brochure hebben Zuid-Tiroolse DOC-wijnen karakteristieke primaire aroma’s “dankzij de optimale hoeveelheid zonneschijn en de sterke temperatuurschommelingen tijdens de verschillende groeifases”. Dit kan ook weer uitleggen waarom de nadruk vooral ligt op aromatische druivenrassen (ook al verbouwen ze overigens eveneens uitstekende chardonnay). Tenslotte betreft het een klein wijngebied, 5438 hectare wijngaarden, goed voor zo’n 330.000 hectoliter wijn per jaar.

We zijn de Weinstrasse/Strada del Vino afgegaan, met de Gambero Rosso onder de arm en wat onderweg opgedane tips. We zijn begonnen met de wat grotere namen, maar hebben ook parels ontdekt afkomstig van coöperatieven. We hebben echt veel fantastische wijnen geproefd, te veel om hier allemaal te vermelden, maar ik wil er toch graag een zestal benadrukken. De meeste wijnen die we geproefd hebben waren witte wijnen, maar er staat ook een rode wijn in dit kort overzicht.

1) Cantina Bolzano/Bozen, Kerner, 2018 – De kerner druif is een kruising tussen de schiava en riesling druiven en geeft een heerlijke frisse en aromatische witte wijn, perfect voor de borrel.
2) Cantina Tramin, Pinot Grigio Unterebner, 2017 – Pinot grigio met lichte houtlagering en dat geeft een heerlijk volle wijn (ook leuk om te proberen van dit wijnhuis is de droge gewürztraminer (Selida) waarin de rozenblaadjes zo fel aanwezig zijn dat dit een perfecte fles is om het specifieke aroma profiel van de gewürztraminer te leren kennen).
3) Alois Lageder (vooral bekend van de Löwengang Chardonnay), Al Passo Del Leone Bianco, 2018 – Een blend van de verschillende witte druivenrassen van het domein (niet verder gespecificeerd) en biodynamisch!
4) Cantina Girlan, Cuvee Flora Bianco Riserva, 2016 (aangeraden door een zeer sympathieke oudere man met een wijnwinkel op de Strada del Vino) – Een blend van pinot blanc, chardonnay en sauvignon blanc. Een heerlijk glas wijn!
5) Cantina Meran, Weissburgunder Riserva V Years, 2012 – Fantastische wijn en goddelijk met coquilles (terecht aangemerkt als favoriet in de Alto Adige pinot blanc proeverij in de Perswijn 07/2019).
6) De enige rode van de lijst, Cantina Kaltern, Quintessenz, Kaltersee Classico Superiore, 2017 – Gemaakt van de schiava (vernatsch) druif, licht gekoeld drinken! Is een beetje vergelijkbaar met een gekoelde pinot noir). Speciale vermelding prijs/kwaliteit in de Gambero Rosso.

De meeste hierboven weergegeven wijnen zijn tussen de 10-20 euro te koop, met uitzondering van de weissburgunder van Cantina Meran (50 euro). Dit is maar een kort en persoonlijk overzicht van al het lekkers dat Alto-Adige/Südtirol te bieden heeft. Ik zou zeggen: ga dat snel zelf ontdekken en vergeet zeker ook je wandelschoenen niet (zodra dit allemaal weer mogelijk is natuurlijk, het zijn rare tijden).

Wijngebied Alto-Adige/Südtirol – Adembenemende bergen en geweldige wijnen om te ontdekken