In mijn vorige blog behandelde ik de wijnen van Mas Amiel uit de Côtes du Roussillon. Deze keer wil ik het graag hebben over een Languedoc domein uit de Gassac-vallei in het departement Hérault, te weten Mas de Daumas Gassac. Tijdens wijnveilingen was het mij al opgevallen dat onder het hoofdstuk Languedoc steevast wijnen van dit domein worden aangeboden, en dan ook nog stevig geprijsd. Verder onderzoek leerde mij dat de “aanstichter” hiervan Robert Parker is geweest die de rode Mas de Daumas Gassac met vijf sterren kwalificeerde in zijn boek “Parker’s Wine Buyer’s Guide” dat eind jaren tachtig van de vorige eeuw verscheen. Sindsdien zijn de prijzen omhooggeschoten en wordt deze wijn in wijnspeciaalzaken over de hele wereld verkocht.

Aimé en Véronique Guibert kochten in 1971 een oude boerderij in de Gassac-vallei en ontgonnen het land, bouwden een moderne, half ondergrondse kelder en trokken deskundige wijnmakers aan. In eerste instantie werd slechts 7 hectare land beplant, met cabernet sauvignon afkomstig uit Pauillac. Later kwamen daar druivenrassen als malbec, cabernet franc, syrah, pinot noir en tannat bij. Inmiddels beslaan de wijngaarden bijna 50 hectare, verdeeld in kleine percelen, omringd door bos. Aimé Guibert is helaas in 2016 overleden, maar het domein wordt op kundige wijze voortgezet door zijn vrouw en vier zoons.

Begin jaren negentig startte Aimé het project ‘Moulin de Gassac’. Hij contracteerde wijnboeren die mee wilden werken aan de creatie van originele en betaalbare wijnen, gemaakt van traditionele druiven en afkomstig van kleine wijngaarden in de vallei. Het leuke is natuurlijk om deze Moulin wijnen te gaan vergelijken met de flagship wijnen van het domein, de zogeheten Saint Guilhem-le-Désert wijnen. Laat nou een alleraardigste lokale wijnwinkel/webwinkel uit de Twijnstraat, ByEmy, zowel de Moulin als de Saint Guilhem reeks verkopen. Je kunt voor 10 euro per maand lid worden en dan profiteren van aantrekkelijke kortingen, maar je moet dan wel voor minstens een jaar lid blijven. Prijzen die in deze blog genoemd worden, zijn de basisprijzen zonder korting.

Allereerst de twee witte wijnen. De Moulin de Gassac Guilhem 2019 (€6,75) wordt gemaakt van sauvignon blanc, clairette en grenache blanc, en is afkomstig van de heuvels bij het stadje Paulhan. In de neus komen aroma’s van citrus perzik en iets kruidigs voorbij, en dan komt ook in de smaak terug. Met de frisse afdronk erbij is het een prima doordrinker. De Saint Guilhem-le-Désert 2019 (€36,99) wordt grappig genoeg gemaakt van andere druiven (viognier (32%), petit manseng (19%), chardonnay (18%) en chenin blanc (14%), aangevuld met een inheemse en schaarse druivenrassen. De intensiteit van de geur is groter dan bij de andere wijn, met aroma’s van bloesem (viognier!), citrusfruit, bloesem, peer, abrikoos, honing en vuursteen. Bij het proeven van de wijn vooral exotisch fruit, honingmeloen en rijpe appel en perzik. De afdronk is duidelijk langer dan bij de andere wijn.

Dan de rode varianten. De Moulin de Gassac Guilhem 2018 (€6,75) wordt gemaakt van een typisch mediterrane assemblage van syrah (40%) en gelijke delen carignan en grenache noir. In de neus overduidelijke aroma’s van bessen, kersen en een pepertje, maar tijdens het proeven gaat het mis. Onrijpe tannine drukt de andere aroma’s weg, waardoor deze wijn meteen afviel bij de vergelijking. De Saint Guilhem-le-Désert – Cité d’Aniane 2016 (€32,25) wordt net als bij het witte paar van andere druiven gemaakt, namelijk driekwart cabernet sauvignon en dan nog een hele reeks andere druiven, namelijk cabernet franc, merlot, petit verdot, pinot noir, malbec, nebbiolo en dolcetto. Dit zorgt in de neus voor uiteenlopende aroma’s van zwarte bessen, bramen, laurier, kruidnagel en een vleugje vanille. In de smaak komen deze aroma’s terug. Ook hier is de tannine te proeven, maar blijft binnen de perken.

Het is duidelijk dat de Saint Guilhem-le-Désert wijnen meer te bieden hebben dan de instapwijnen van Moulin de Gassac. De witte Moulin de Gassac smaakt goed, zonder heel erg uit de band te springen, terwijl de rode Moulin de Gassac helaas niet goed was (hopelijk hadden wij net een verkeerde fles). De Saint Guilhem-le-Désert wijnen liggen qua kwaliteit duidelijk hoger, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik voor die prijs (veel) betere Bordeaux, Bourgogne en Noord-Rhône heb gedronken. Het zijn mooie wijnen, maar voor bedragen van boven de dertig euro verwacht ik complexere wijnen met meer diepgang. Ik vind het leuk om kennis gemaakt te hebben met dit domein, maar ik zal niet zo snel meer Mas de Daumas Gassac wijnen kopen.

Mooie (maar dure) wijn uit de Gassac-vallei