Bij de meest recente Foires aux Vins van de Franse supermarkten en wijnwebwinkels heb ik onder andere een tweetal wijnen van het domein Mas Amiel meegenomen (zie foto). De Autres Terres 2017 (€8,69) komt van de Intermarché, en de biologische Le Plaisir 2018 (€9,95) heb ik gekocht bij de Casino. De naam van dit domein was al vaker voorbijgekomen, maar ik wist er eigenlijk nog niet zo veel van. Hoog tijd dus om Mas Amiel eens onder de loep te nemen.

Mas Amiel is gevestigd in de appellation Maury (onderdeel van de Côtes du Roussillon), die vooral bekend staat om zijn versterkte zoete wijnen (Vins Doux Naturels (VDN) zoals de Fransen zeggen). Mas Amiel is dan ook voornamelijk bekend om en gespecialiseerd in het maken van zoete dessertwijnen van hoge kwaliteit. Vaak zijn deze wijnen van het oxidatieve type, waardoor ze bijzonder lang kunnen bewaren. Gelukkig hebben ze een aantal jaren geleden besloten om het gamma uit te breiden met droge witte, rode en roséwijnen, en ik ben daar blij om.

Mas Amiel beschikt over 130 percelen om zijn wijnen te maken, wat het uitermate geschikt maakt om te kijken waar welke druiven het mooiste resultaat geven, en een mooie mix van droge en zoete wijnen te maken. De Autres Terres 2017 is gemaakt van de typische Zuidfranse druiven grenache, syrah en carignan, en komt van een perceel van leisteen bij het kasteel van Quéribus. Een prima doordrinkwijn, maar ik vind hem niet heel speciaal. De biologische Le Plaisir 2018 daarentegen, die gemaakt is van dezelfde druiven, heeft duidelijk meer diepgang en is ook nog eens zeer kruidig (tijm!). Het precieze perceel van deze wijn heb ik niet kunnen vinden, maar uit de generieke omschrijving haal ik dat het een kiezelrijke bodem met klei in de ondergrond is, met selectie op de heuvels met ondergrond van leisteen en kalk-leisteen.

Kortom, een mooi cultdomein met een trouwe schare fans, die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden met een prachtig gamma van verschillende typen wijnen. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar als ik in de buurt van Perpignan ben, ga ik er zeker een kijkje nemen. Dit jaar had de E. Leclerc supermarkt ook een Mas Amiel wijn in zijn Foire aux Vins selectie (de biologische Pur Schiste 2019 (€9,65)), maar toen daar het wijnfeest begon waren wij alweer terug in Nederland. Gelukkig zijn de Mas Amiel wijnen hier online ook wel te vinden, maar uiteraard wel voor hogere prijzen dan hierboven vermeld.

Cultwijn uit de Roussillon