In december 2019 heb ik in een blog twee pinot noir bourgognes tegenover elkaar gezet (de Drouhin van de Gall & Gall, en de Protheau van de Mitra). Dit noemde ik toen basis bourgognes, maar de verschillende supermarkten bieden bourgognes uit een nog lager prijssegment aan. De meeste slijterijen hebben vaak een rode of witte basis bourgogne van rond de 13 euro, en daar zitten supermarkten een paar euro onder. Het kan natuurlijk nog veel goedkoper, maar dan heeft het naar mijn mening weinig meer met Bourgogne te maken.

Hoe zat het ook alweer met de generieke chardonnay’s en pinot noirs uit de Bourgogne? Deze wijnen moeten (uiteraard) van deze druiven gemaakt zijn, en de druiven moeten uit het beschermde Bourgogne gebied komen (inclusief de Beaujolais). Ze vallen doorgaans onder de AOP Bourgogne, maar vanaf het oogstjaar 2017 kan dit bijvoorbeeld ook de nieuwe AOP Bourgogne Côte d’Or zijn (als de druiven tenminste uit de Côte de Nuits of de Côte de Beaune komen).

Deze keer zet ik wijnen van Signé (Jumbo) en Nuiton-Beaunoy (Picnic) tegenover elkaar. De Signé Bourgogne Chardonnay (2019) en Pinot Noir (2018) kosten €8,29 per stuk, terwijl de Nuiton-Beaunoy Bourgogne Chardonnay (2018) en Pinot Noir (2019) besteld kunnen worden voor €9,95 per fles. Helaas niet dezelfde jaren per druif, maar het waren beiden vergelijkbare (goede) jaren, dus daarin zijn weinig verschillen te verwachten.

De Signé wijnen worden gemaakt door de bekende coöperatie van Buxy uit het zuiden van de Chalonnais. Nuiton-Beaunoy is ook een coöperatie, gevestigd aan de zuidrand van Beaune, maar wat minder bekend. Welke wijnen zullen het beste uit de test komen? Maakt Nuiton-Beaunoy het prijsverschil waar met betere resultaten?

We hebben de wijnen (blind) geproefd bij de heerlijke @Homebox van restaurant Simple, gevuld met allerlei lekkere gerechten, zoals oesters, kip, garnalen, polenta, hertensukade en tarte tatin. Bij de chardonnay’s kwam de Signé als duidelijke winnaar uit de bus. Het hout was in deze wijn iets meer aanwezig dan bij de Nuiton-Beaunoy, zonder dat het vervelend werd. Zelfs mijn vrouw, die doorgaans een hekel heeft aan houten wijnklazen, vond het aanvaardbaar. Verder had de Signé meer diepgang met aroma’s van vanille, toast en tropisch fruit, maar ook met een botertje en een mooie body. De Nuiton-Beaunoy stak hier zuinigjes bij af, met een zurige, fletse wijn die na het doorslikken ook snel weg was.

Beide pinot noirs hadden helaas weinig te bieden, maar als er dan toch een winnaar aangewezen moet worden, is het wederom de Signé. Deze wijn was fruitiger met meer mondgevoel, maar ook snel weg. Toch nog beter dan de Nuiton-Beaunoy, die wederom flink zuur was (wrang zelfs), maar ook chemisch smaakte naar een soort hoestdrank.

Overall is de Signé Bourgogne Chardonnay de winnaar, die naar mijn mening toch een waardige tegenstander verdient. Daarom hebben we deze tegenover de Bourgogne Chardonnay (2019) van de HEMA gezet; een wijn waar ik al jaren fan van ben. De HEMA verkoopt deze wijn van de coöperatie van Viré (net als Buxy uit het zuiden van de Chalonnais) voor €8, waar met de gelukskorting nog eens 10% van af gaat. Wat bleek bij het proeven en vergelijken? Dat er niet zoveel verschil tussen de wijnen zit. De HEMA wijn is wat voller en romiger dan de Signé, maar kwalitatief doen ze niet voor elkaar onder. Mijn vrouw gaat voor de Signé, terwijl ik voor de wijn van de HEMA kies. Echt een kwestie van smaak dus.

Ondanks alles toch een mooie uitkomst. Mijn advies: wachten op aanbiedingen en dan goede chardonnay inslaan voor de naderende lente!

Battle of the supermarkt bourgognes