Anjou. Dan gaan mijn gedachten meteen naar die zoete rosé die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw zo populair was (en voor velen nog steeds is). Totdat ik pas aangenaam verrast werd door een fles Anjou Blanc die we van vrienden cadeau hadden gekregen. Deze Chenin Clair de Lune van Domaine des Trottières is een monocepage van chenin blanc die een mooie balans vormt met de behoorlijk zure basis van de wijn. En met 12,5 procent alcohol gaat de wijnook nog eens mee met de huidige trend van minder alcohol. Echt een wijn om iets bij te eten, waarbij vooral de combi met vis een winnaar is.

Toch de theorie er maar eens bij gepakt. Anjou is gelegen in de Loire streek en omvat grofweg het gebied tussen Nantes en Saumur. In de Anjou vinden we verschillende AOP’s terug voor zowel witte, rosé, rode als mousserende wijnen. Daarnaast zijn er een aantal generieke AOP’s die in het hele gebied gebruikt mogen worden. De AOP Anjou Blanc dateert van 31 december 1957 en geldt voor droge witte wijnen. De drie toegestane druiven zijn chenin blanc (minstens 80%), sauvignon blanc en chardonnay. Vaak hebben deze wijn aroma’s van honing, abrikoos, bloesem, en groene appel. Het beste kunnen deze wijnen binnen twee tot drie jaar gedronken worden.

De AOP Anjou Rouge dateert eveneens van 31 december 1957 en geldt voor rode wijnen. Voor deze wijnen mogen cabernet franc, gamay, cabernet sauvignon, en pineau d’Aunis gebruikt worden. Dit zijn lichtere wijnen met aroma’s van rood fruit en bloemige toetsen van iris en viooltjes. In de mond zijn het frisse wijnen met fijne tannine. Een stapje hoger is de AOP Anjou Villages; deze hebben meer bewaarpotentieel, en mogen alleen cabernet franc en cabernet sauvignon bevatten. De wijnen beginnen met de hierboven beschreven aroma’s, maar evolueren na verloop van tijd naar complexere aroma’s (zwarte vruchten, kreupelhout, die kant uit). Eetsuggesties bij deze wijnen zijn bijvoorbeeld lamsvlees, gevogelte, charcuterie, en licht gerijpte kazen.

De belangrijkste druiven van deze generieke AOP’s zijn overduidelijk de chenin blanc voor wit en cabernet franc voor rood. Juist in dit wat koelere klimaat zorgen deze druiven voor verrassende wijnen die anders zijn dan de doorsnee wijn. Zolang de druiven rijp worden geplukt (wat door de klimaatverandering en de kwaliteitssprong van de laatste jaren steeds vaker het geval is) resulteert dit vaak in heerlijke frisse wijnen met voldoende spanning, die ook nog eens zeer betaalbaar zijn.

Dus: ga naar je lokale wijnhandel en zoek of vraag naar wijnen uit deze Anjou AOP’s. De door mij geproefde wijn was een seizoenswijn van de Grape District die niet meer verkocht wordt, maar gelukkig stijgt het aanbod van deze wijnen in Nederland gestaag, waardoor de kans groot is dat je mooie pareltjes kunt inslaan. Geniet ervan en vertel het door!

Anjou, maar dan anders