De tweede wijn die we een aantal weken geleden gedronken hebben tijdens een wijn-spijs avond met buren (zie ook de vorige blog) moest de eerste gang van de avond (knolselderij soep) zien bij te benen. Tijdens de zoektocht naar de juiste wijn match bleek al snel dat dit geen gemakkelijke opgave was. Een aantal potentials waren reeds gesneuveld, tot mijn vrouw zich plots een chenin blanc wijn van Bottles & Booze herinnerde. En deze Barrel Fermented Chenin Blanc (2020) van Perdeberg Winery bleek inderdaad perfect te passen! Deze wijn wordt op meerdere plekken verkocht in Nederland; Bottles & Booze biedt ‘m aan voor €12,89.

De chenin blanc druif heeft zijn oorsprong in de Franse Loire, maar is vele jaren geleden al door Zuid-Afrika geadopteerd als nationale witte druif. Werd hij vroeger vaak steen genoemd (en wisten weinigen om welke druif het echt ging), tegenwoordig gebruiken de meeste Zuid-Afrikaanse producenten gewoon chenin blanc als naam voor de druif.

Perdeberg Winery bevindt zich in de Paarl regio, aan de voet van de beroemde Paardeberg Mountain. De meeste Perdeberg wijngaarden worden niet geïrrigeerd, resulterend in lage rendementen maar daardoor wel supergeconcentreerd fruit. Dit komt uiteraard de structuur en complexiteit van de wijnen ten goede. De chenin blanc stokken zijn gemiddeld 29 jaar oud, en de wijn fermenteert in 500 liter eiken vaten en rijpt vervolgens nog 10 maanden op kleine Franse eiken vaten.

Het resultaat: een gespierde, complexe wijn met aroma’s van exotisch fruit, rijp steenfruit, lychee, een vleugje bloemen, en karamel/vanille door de houtrijping. Een prima begeleider van onze stevige en romige soep, maar daarnaast ook een mooie combinatie met romige visgerechten, kip, Aziatische gerechten, of een kaasplankje.

Romige krachtpatser