Het is geen geheim dat ik fan ben van wijnen uit de Bourgogne. Wit is erg lekker, maar de rode pinot noir wijnen zijn ook niet te versmaden. Helaas blijft het aanbod achter bij de vraag, waardoor de prijzen met procenten per jaar blijven stijgen. Het wordt steeds lastiger om goede Bourgognes voor een schappelijke prijs te vinden.

Begin december vorig jaar waren we met vrienden een lang weekend in de Chablis streek. Uiteraard hebben we genoten van heerlijke Chablis, maar ik was ook benieuwd naar de rode Irancy wijnen, die zeker niet teleurstelden. Maar een andere verrassing waren de voor mij tot nu toe onbekende rode wijnen van de AOP Bourgogne Épineuil, één van de noordelijkste rode Bourgogne wijnen van Frankrijk. Ook Harold Hamersma blijkt een liefhebber te zijn; in zijn meest recente, zeer lezenswaardige, boek De vrouw die water liet aanbranden vertelt hij dat één van de wijnen die tijdens het huwelijksdiner van zijn dochter werd geschonken een Bourgogne Épineuil van Domaine Léger was.

De AOP Bourgogne Épineuil is tegenwoordig alleen voor rode en rosé wijnen; de witte wijnen vallen sinds de vorming van de naastgelegen AOP Bourgogne Tonnerre in 2006 onder die AOP. Aan het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw was de AOP op sterven na dood, maar sindsdien gaat het weer de goede kant op. De enige toegestane druif is pinot noir, terwijl voor Irancy ook een beetje césar toegestaan is.

Het mooiste is natuurlijk om 5 uur naar het zuiden te rijden (vanuit Utrecht), neer te strijken in het gebied rondom Chablis, en te genieten van de gelijknamige witte wijnen, alsmede de rode Irancy en Épineuil wijnen. Wat wij vorige week op de terugweg van de wintersport gedaan hebben, is in de buurt van Troyes even de snelweg verlaten en een flitsbezoek brengen aan de enorme E. Leclerc in Saint-Parres-aux-Tertres. Niet heel romantisch, maar wel een supermarkt met een zeer behoorlijke wijnselectie, zodat snel een leuke verzameling rode en witte wijnen (en bubbels!) kan worden ingeslagen.

Eén van de veroveringen van bovenstaand flitsbezoek was een Bourgogne Épineuil van Vignoble Dampt Frères (de Élégance 2018) die ter plekke voor €11,50 van eigenaar wisselde. We dronken deze bij gegrilde tonijn met een tomatensalsa en gegrilde groenten, wat een fantastische combinatie bleek te zijn. De wijn heeft aroma’s van rood fruit (kersen, frambozen, bes), zwart fruit (zwarte bessen, bramen, bosbessen), en een pepertje. Zoals alle pinot noirs uit koele gebieden niet al te zwaar, en een mooie tegenhanger van de tomatensalsa. Later op de avond proefden we er ook Irancy uit 2018 naast van hetzelfde domein (eveneens 100% pinot noir), die we in december hadden meegenomen voor ongeveer dezelfde prijs. Zelfde daderprofiel, maar dan allemaal net wat voller van smaak.

Dit zijn enkele aanbevolen Épineuil producten:
Château de Béru
Domaine Alain Mathias
Domaine Dominique Gruhier
Vignoble Dampt Frères
Domaine Léger Père et Fils

Irancy en Épineuil wijnen zijn ook te koop in Nederland, maar je moet er wel naar zoeken. Doe jezelf echter een lol en reis naar het gebied zelf toe om je onder te dompelen in de mooie landschappen, heerlijke wijnen en lekkere gastronomie.

Parels uit de noordelijke Bourgogne