Grüner veltliner. Dé witte druif van Oostenrijk. Ik heb de Wine Folly er nog eens op nageslagen, en bijna driekwart van de wijnen die met deze druif gemaakt worden komen uit dit land. De druif kan met gemak hoge opbrengsten aan (100 hectoliter per hectare is geen uitzondering), maar dit levert frisse doch weinig opwindende wijnen op. Wordt echter de snoeischaar gehanteerd, dan worden het opeens geconcentreerde wijnen met een volle body en natuurlijk hoog zuur. De meeste wijnen van deze druif worden jong gedronken, en dan domineren aroma’s van citrus- of steenvruchten met soms een wit pepertje. Wijnen die op hout zijn gerijpt ontwikkelen daarnaast ook lagen van hout en toast.

Een piepklein deel van de grüner veltliner wijn wordt gemaakt in Argentinië (echt waar). En laat de Appie nou een Norton wijn van deze druif in haar assortiment hebben. De wijn wordt gemaakt op 1040 meter hoogte in Mendoza. De zonnige dagen en koele nachten moeten ervoor zorgen dat de frisheid die deze druif zo kenmerkt behouden blijft. De wijn komt uit 2021 en wordt verkocht voor €5,29, wat zeker voor deze druif betekent dat we hier met een budgetwijn te maken hebben.

Uiteraard was ik zeer benieuwd hoe deze wijn zou bevallen, en dan moet er uiteraard ook een Oostenrijkse variant tegenover staan. Het was even zoeken om een vergelijkbare wijn te vinden, maar uiteindelijk schoot de Lidl te hulp met een grüner veltliner uit Kamptal van Domäne Grafenegg die voor €5,99 mee mag. Ook deze wijn komt uit 2021, maar door de latere oogst op het noordelijk halfrond is de Oostenrijker een half jaartje jonger.

We hebben de wijnen blind geproefd met een bijpassend lunchgerecht van burrata met tomaatjes, paprika en basilicum op een ciabatta broodje. Meteen was duidelijk dat er een behoorlijk verschil zat tussen beide wijnen. De ene voldeed compleet aan het daderprofiel met een intense neus en volle smaak, terwijl de ander flets bleef met helaas ook wat groene tonen. Bij de onthulling bleek Domäne Grafenegg er met de winst vandoor te zijn gegaan. Zeker voor deze prijs een fantastische wijn met een terechte score van 8,5 door Harold Hamersma.

Zuid-Amerikaans groen