De viognier druif dankt zijn faam aan het Franse Condrieu, waar de druif op de steile hellingen van de noordelijke Rhône staat aangeplant en heerlijke wulpse wijnen voortbrengt. Het had echter niet veel geschild of de druif was in de vergetelheid geraakt. Begin jaren 70 van de vorige eeuw was er wereldwijd nog maar 14 hectare over. Gelukkig zagen steeds meer wijnmakers het potentieel van deze druif. De Amerikaan Josh Jensen zorgde er bijvoorbeeld voor dat de wijn doorbrak in Californië, en de ongekroonde Beaujolais koning George Duboeuf plantte viognier aan door heel Zuid-Frankrijk.

Tegenwoordig zijn de Condrieu wijnen kostbaar geworden (denk aan 35 euro en (veel) hoger), maar gelukkig kom je viognier nu overal ter wereld tegen. Dit betekent niet dat alle wijnen zich kunnen meten met de Condrieu kwaliteit. Het moment van oogsten is cruciaal voor deze druif en bepaalt in hoge mate het eindresultaat. Hoe maak je van viognier een volle, weelderige wijn die tegelijkertijd ook frijs en niet log wordt? En is de viognier druif wel een geschikte druif voor de goedkopere supermarktwijnen?

Veel Franse viognier wijnen uit het lagere prijssegment komen uit de grootste Indication Géographique Protegée (IGP) van Frankrijk, te weten de Pays d’Oc, die zich uitstrekt over grofweg het hele Languedoc-Roussilon gebied. De Pays d’Oc ontstond in 1987, toe een aantal wijnboeren zich verenigden met als doel de kwaliteit van de wijnen uit hun gebied te verbeteren. Lange tijd had Pays d’Oc nog een slechte naam, maar zeker vanaf het begin van deze eeuw is de kwaliteit enorm verbetert. In januari 2018 heb ik in een eerder blog al de loftrompet gestoken over deze IGP, en daarom durfde ik het wel aan vier Pays d’Oc viogniers te proeven en te beoordelen.

We hebben de volgende vier Pays d’Oc viogniers blind geproefd en beoordeeld onder het genot van een Indische rijsttafel:
Wild Pig, 2021, Albert Heijn, €5,99
Le Rameau d’Or, 2021, Picnic, €6,29
Les Beauchamps, 2020, Plus, €6,49
Arrogant Frog, 2020, Gall & Gall, €7,98

De algehele kwaliteit viel helaas niet mee. De Arrogant Frog had duidelijk de meeste body van allemaal, maar kwam vrij chemisch over, zodat deze al af viel. De Beauchamps was vrij vlak en ook niet typisch viognier, waardoor deze ook niet op instemming kon rekenen. Blijven over de Wild Pig en Rameau d’Or. Beiden zijn wel als viognier te herkennen met het bloemige karakter en de aroma’s van steenfruit, maar het is allemaal niet heel uitgesproken. Uiteindelijk werd de Wild Pig van de twee overgebleven wijnen tot winnaar van de avond uitgeroepen.

Mocht je echt een mooie viognier wijn willen drinken, maar niet voor de prijs van een Condrieu, dan is mijn advies om toch in een wat hogere prijsklasse te gaan kijken dan de wijnen die we nu geproefd hebben. Een mooi voorbeeld is de Campuget 175, ook een Pays d’Oc wijn van 100% viognier, die onder andere te koop is bij Grapedistrict voor €13,49. Een ander prijskaartje, maar veel meer wijnplezier.

IGP viognier