Het gebied binnen de Loire streek waar het potentieel van de chenin blanc druif in al zijn gedaanten wordt tentoongespreid is ongetwijfeld Vouvray. Zoet, halfdroog, droog, mousserend, ze maken het er allemaal. Helaas laat de kwaliteit van de wijnen nogal eens te wensen over, en is Vouvray qua wijnkeuze echt een mijnenveld. Als je een goede producent te pakken hebt, dan is het echter ook meteen bingo: droge wijnen met het aroma van groene appel, peer en kweepeer, en de zoetere varianten die meer naar abrikoos, perzik, noten en honing nijgen.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw stond Vouvray vooral bekend om matige halfdroge wijnen, maar gelukkig stijgt de kwaliteit van de wijnen sinds de jaren negentig gestaag, mede geholpen betere wijnbouw en de opwarming van de aarde, waardoor de druiven steeds beter rijp worden. Eerder waren de zoete varianten het meest populair, maar tegenwoordig wordt vaker gekozen voor (half)droog. Ook de mousserende wijnen staan in de belangstelling, omdat ze vaak een goed en goedkoop alternatief vormen voor champagne.

Geen rood in Vouvray, maar alleen wit en dan vrijwel uitsluitend chenin blanc (en een klein beetje arbois, het neefje van de chenin blanc).

Aanbevolen producenten:

Terug