Pas geleden had een collega het over wijnen uit de Bourgogne van de aligoté druif die lekker waren en steeds duurder worden. Het was mij ook al opgevallen dat de AOP Bourgogne Aligoté aan een heuse revival bezig is en steeds bekender wordt. Hoe zit het ook alweer met deze AOP en wat is belangrijk om te weten?

Laten we eerst eens in het verleden duiken. De witte aligoté druif komt oorspronkelijk uit de Bourgogne en is ontstaan uit een kruising van de pinot noir en de gouais blanc druiven. Tot in de 19de eeuw was deze druif de dominante witte Bourgogne druif, maar is sindsdien gedegradeerd tot het kleine broertje van de chardonnay druif. Niet zo vreemd, want de aligoté leverde maar al te vaak een wat droge en vooral zure wijn op die alleen met een scheutje crème de cassis te genieten was.

Tegenwoordig worden veel betere aligoté wijnen gemaakt, omdat de opbrengst per hectare laag wordt gehouden en de druiven beter rijp worden. Dit resulteert in frisse wijnen met een redelijk hoge zuurgraad en aroma’s van citrusvruchten, appel, peer, bloesem en noten. Ook laat men deze wijnen soms rijpen op houten vaten, wat resulteert in wijnen die nauwelijks te onderscheiden zijn van de chardonnay tegenhangers. De AOP Bouzeron in de Côte Chalonnaise is al eeuwenlang bekend om zijn prima aligoté wijnen, maar het terugwinnen van terrein in de rest van de Bourgogne vordert gestaag.

Ondertussen was ik nieuwsgierig geworden, en ben daarom in Utrecht op zoek gegaan naar Bourgogne Aligoté wijnen. Dat viel nog niet mee, maar uiteindelijk heb ik er één gevonden bij Vleck Wijnen van Domaine Jean-Louis & Jean-Christophe Bersan (2022, €20). Zij verbouwen hun aligoté (uiteraard) biologisch in een wijngaard met een zogeheten Portlandische kalkbodem in de buurt van Saint-Bris, bekend om de uitstekende sauvignon blanc wijnen die het op deze bodem eveneens goed doen.

Saint-Bris ligt ten zuidoosten van Auxerre, dus dan zitten we aan de noordkant van de Bourgogne. Dit is te merken aan de wijn, want die smaakt fris en mineralig met aroma’s van citrus en groene appel. In de smaak komen daar steenfruit, natte steen en een klein botertje bij. De zuurgraad is vrij hoog, maar niet vervelend. Vooral de slakken als voorgerecht zorgden voor een prachtige wijn-spijs combinatie. De prijs is best hoog, maar qua prijs-kwaliteitverhouding prima.

Ik kom graag in de regio rondom Chablis (zie ook een eerdere blog van mij), en ik weet nu dat ik de volgende keer ook wat flessen Bourgogne Aligoté mee naar huis moet nemen. Laat de lente en zomer maar komen!

Aligoté is ok