Sinds vorige maand heeft Gall & Gall een nieuw wijnhuis toegevoegd aan haar assortiment, te weten F. Chauvenet uit Nuits-Saint-Georges, dus midden in de Bourgogne. Dit handelshuis heeft een uitgebreid assortiment aan verschillende wijnen uit voornamelijk de Bourgogne, maar de Gall beperkt zich tot de volgende vier wijnen:

1. Lajolie Chardonnay (Vin de France) (€9,29)

2. Marguerite de Bourgogne Bourgogne Chardonnay (€13,99)

3. Lajolie Pinot Noir (Vin de France) (€9,29)

4. Marguerite de Bourgogne Bourgogne Pinot Noir (€15,99)

Voor de Vin de France wijnen mogen de druiven uit heel Frankrijk komen, terwijl voor de AOP-wijnen de druiven verplicht uit de Bourgogne moeten komen. Meteen komen er allerlei vragen bij mij op. Weet ik bij het blindproeven de Vin de France wijn te onderscheiden van de Bourgognewijn? Smaken de Bourgognewijnen inderdaad beter dan de goedkopere Vin de France wijnen? En zijn de Bourgognewijnen goede voorbeelden van wijnen die uit de Bourgogne komen? Voor antwoord op die vragen zit er niets anders op dan aan de slag te gaan, en met een aantal vrienden de wijnen blind te gaan proeven.

Het antwoord op de eerste vraag is duidelijk: de Vin de France wijn is inderdaad te onderscheiden van de Bourgognewijn. De twee Bourgognewijnen hebben duidelijk meer body en diepgang dan de Vin de France wijnen.

Smaken de Bourgognewijnen dan ook beter dan de goedkopere Vin de France wijnen? Ook deze vraag kan met ja beantwoord worden. Zowel de chardonnay als de pinot noir wijnen hebben zeker de kenmerken die je van deze druiven zou verwachten, maar helaas hebben de Vin de France wijnen iets chemisch in de geur en de smaak. Gelukkig was dit niet het geval bij de Bourgognewijnen.

De belangrijkste vraag wat mij betreft is of de Bourgognewijnen goede voorbeelden zijn van wijnen die uit de Bourgogne komen. Helaas is dit wat mij betreft niet het geval. Onder de streep bleven beide wijnen wat vlak en kwamen ze niet in de buurt van de kwaliteit die veel basis Bourgognes wel hebben. Zelf ben ik fan van de wijnen van Drouhin, die ook bij de Gall te koop zijn. December 2019 heb ik een blog hun Bourgogne Pinot Noir geproefd en daar was ik toen positief over.

Waarom heeft de Gall dan gekozen om een extra Bourgogne handelshuis aan het assortiment toe te voegen, terwijl ze met Drouhin al een prima alternatief in huis hebben? Het antwoord is even simpel als schokkend. De Drouhin Pinot Noir kostte in december 2019 €13,99, en ruim vier jaar later kost dezelfde fles €25,29, wat een stijging van ruim 80% (!!!) betekent. Bourgognewijnen zijn razend populair en het aanbod is relatief gering, wat resulteert in dit soort gigantische prijsverhogingen.

Welke conclusies kunnen worden getrokken? Het onderscheid tussen de vier wijnen kan gemakkelijk worden gemaakt, en de Bourgognewijnen zijn kwalitatief beter dan de Vin de France wijnen, maar onder de streep voldeed geen van de wijnen aan de verwachtingen. Voor deze prijzen verwacht ik betere wijnen. De Gall zelf heeft bijvoorbeeld in dezelfde prijsklassen prima alternatieven in huis. Bijvoorbeeld Trapiche als alternatief voor de Vin de France wijnen, en Chapoutier als alternatief voor de Bourgognewijnen. Chardonnay wijnen zijn in allerlei soorten en prijsklassen ruim voorhanden, en persoonlijk vind ik de Duitse spätburgunders prima basis pinot noir wijnen, zoals bijvoorbeeld die van Fritz Wassmer of van Meyer-Näkel.

En de Bourgogne? Trek de buidel als je goede exemplaren wilt drinken, en neem wat voorraad mee als je toevallig in de buurt bent. En de Bourgogne is ook nog eens een prachtig gebied, dus waarom niet een mooie vakantie combineren met genieten van heerlijke wijnen? Vergeet dan ook niet het uiterste noordwesten van de Bourgogne, met daarin Chablis, Irancy en Bourgogne Épineuil.

Chauvenet niet