Voor een wijn-spijs avond bij ons in de buurt waren we op zoek naar begeleider van een Hollandse groene lente gazpacho. Voorwaarde was wel dat de wijn van Nederlandse bodem moest komen. Omdat deze gazpacho best wat wijn met pit nodig zal hebben, kwamen we uit op de auxerrois druif.

Auxerrois is een witte Franse druivensoort en is een kruising tussen de pinot blanc en heunisch weiss druiven. De naam is waarschijnlijk afgeleid van Auxois, wat de oude naam is van Alsace (de Elzas). Dit zou goed kunnen, omdat de druif hier oorspronkelijk vandaan lijkt te komen. Auxerrois wijnen zijn doorgaans toegankelijk en niet al te uitgesproken, met een laag zuurgehalte, maar wel wat extractrijker dan pinot blanc wijnen (en dan zeker als de opbrengsten per hectare binnen de perken worden gehouden).

Maar dan is de volgende vraag: welke moeten we kiezen? Uit het gestaag groeiende aanbod kozen we de 2022 auxerrois van Wijngoed Thorn (gekocht bij Hinkelman voor €14,95) en van de Kleine Schorre (eveneens lokaal gescoord bij Tchin-Tchin voor €21,95). Limburg versus Zeeland dus. Welke van de twee valt het beste in de smaak, passen de wijnen bij de gazpacho en zo ja welke past het beste, en maakt de Kleine Schorre het flinke prijsverschil van 7 euro waar?

Bij het voorproeven van de verschillende combinaties werden beide wijnen blind geproefd bij de gazpacho. Beide wijnen hebben de onmiskenbare auxerrois aroma’s van citrus, amandel en geel fruit. Voor de proevers was het snel duidelijk waar de wijnen vandaan kwamen. De Kleine Schorre is onmiskenbaar de betere wijn met meer diepgang, een voller mondgevoel en een langere afdronk. Maar ook de wijn uit Thorn heeft veel te bieden, en matcht grappig genoeg beter met de gazpacho.

De moraal van dit verhaal? De auxerrois van de Kleine Schorre is beter dan die van Wijngoed Thorn, maar dit komt wel met een flink prijskaartje. Qua prijs-kwaliteit zou ik voor de wijn uit Limburg kiezen. En voor een goede begeleider van een Hollandse groene lente gazpacho moet je eveneens naar Thorn toe.

Auxerrois uit Limburg of Zeeland?