Gisteren hebben we een mooie wijn-spijs avond beleefd met een aantal buren van ons. De eerste wijn die aan bod kwam was de Domaine de la Rouletiere Vouvray Brut, die te koop is bij Grapedistrict voor €13,49. Deze werd gedronken bij groentenchips met dip van kwark, peterselie, citroen en mierikswortel.

Vouvray wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne, dus met een tweede gisting op fles waardoor de fijne belletjes ontstaan. Brut wil zeggen droog, maar met nog een klein beetje restsuiker voor meer rondheid. En groot verschil is de druif die gebruikt wordt, want bij Vouvray mag dit alleen de chenin blanc druif zijn. Een veelzijdiger druif dan de chenin blanc is er niet. De wijnen van deze variëteit kunnen zowel beendroog, half-zoet als weelderig zoet zijn. Er worden stille, licht parelende (pétillant) en, zoals in dit geval, mousserende wijnen van gemaakt. Dat al deze stijlen mogelijk zijn heeft te maken met de hoge zuurgraad én de hoge dosis natuurlijke suikers van de druif. Dat maakt ook dat de chenin blanc prima kan ouderen. Bovendien is het een druif die het “terroir” prima kan vertalen.

Gelukkig maakt de chenin blanc druif op dit moment een renaissance door en dat is meer dan terecht. Het is een prachtige druif die mooie wijnen voortbrengt. Zelf waardeer ik de wijnen van de bron (de Loire, waar deze druif oorspronkelijk vandaan komt) het meest, maar ook in Zuid-Afrika, waar deze druif veelvuldig is aangeplant, neemt de kwaliteit en de populariteit toe.

Fijne bubbels uit Vouvray