Naam: Saint Roche Rosé
Land: Frankrijk
Gebied: Pays du Gard
Jaar: 2016
Druiven: Caladoc, cinsault
Alcoholpercentage: 12,5%
Supermarkt en prijs: Albert Heijn, €5,99
Scores: 9 (2015, Harold Hamersma), en omfietswijn (2014, Nicolaas Klei)

Over superlatieven heeft deze rosé niet te klagen. Harold Hamersma is lyrisch over hem en ook Nicolaas Klei heeft lovende woorden over voor deze wijn. En Onno Kleyn sloot zich recent bij dit duo aan door ‘m een plekje te gunnen in de lijst van beste rosés voor deze zomer.

De Pays du Gard is weer zo’n prachtig voorbeeld van een subgebied van de Languedoc waar van alles gebeurt op dit moment. Het gebied ligt in de omgeving van de stad Nîmes en vormt een soort overgangszone tussen de smaken en stijlen van de Languedoc, Rhône en Provence, waarbij de IGP Gard wordt gebruikt voor alle kleuren wijnen van zowel mediterrane als internationale druivenrassen. Er wordt volop geëxperimenteerd met al deze druiven, waarbij steeds meer biologische te werk wordt gegaan (zoals ook bij onze wijn het geval is).

De cinsau(l)t druif is een traditionele mediterrane druivensoort met een lichte schil, die zowel voor rode als rosé wijn wijn wordt gebruikt. Deze druif geeft een wijn aroma’s van rijp fruit (framboos), noten (amandel) en specerijen, en wordt vaak in combinatie met andere druiven gebruikt om de wijn zachtheid, geur en fruit mee te geven. De partner in crime is deze keer de inheemse caladoc druif, wat een kruising is tussen de malbec en grenache druif. Deze druif levert wijnen met een goede structuur, een smaak van donker rood fruit, plus een licht pepertje.

Hoog tijd om deze wijn zelf te proeven! Zou hij de torenhoge verwachtingen waar kunnen maken? Eerlijk gezegd valt het een beetje tegen. Natuurlijk, het rode fruit en de kruidigheid is aanwezig, met daarbij voldoende zuren, maar na alle lofzangen had ik er meer van verwacht. Een prima rosé, maar niet beter dan bijvoorbeeld de Rosé de l’Horte van de Plus (€5,49) of de Colombette van Henri Bloem (€4,95). Wel biologisch, en dat is weer een pluspunt.

Lievelingsrosé