Tijdens onze laatste vakantie in Frankrijk gingen we eindelijk rondkijken in het wijngebied rondom Sancerre, wat zeer de moeite waard was! In het plaatsje Sancerre zelf, wat eveneens een liefelijk plaatsje is, werden tot onze verrassing de wijnen van Villebois verkocht. Leuk om de wijnen van onze landgenoot Joost van der Does de Willebois hier tegen te komen (ooit werd Willebois met een V geschreven, vandaar de naam van de wijnen (en de Fransen kunnen dit beter uitspreken)). Sinds 2004 wordt hard aan de weg getimmerd met wijnen uit de Loire die allemaal gemaakt worden van de sauvignon blanc druif, en is intussen een producent van formaat.

In Nederland worden de instapwijnen van Villebois verkocht bij de Jumbo en het hogere segment bij de Gall & Gall. In beide gevallen vormt de witte Sancerre de top van het segment. De Villebois van de Jumbo kost €16,49, terwijl de J. de Villebois van de Gall voor €17,59 van eigenaar wisselt. Uiteraard zijn we benieuwd in hoeverre de wijnen van elkaar verschillen, en of het prijsverschil in de beoordeling van de wijn terugkomt. Daarom hebben we beiden blind geproefd (wijnjaar 2020), onder het genot van lekkere hapjes die passen bij sauvignon blanc.

En er bleek wel degelijk verschil te zitten tussen de twee wijnen. Beiden hebben de typische aroma’s die bij sauvignon blanc horen, zoals kruisbes, appelbloesem, asperge en limoenrasp, maar bij de ene wijn bleef het wat eendimensionaler, terwijl de andere duidelijk meer gelaagdheid had. En gelukkig hadden beiden niet die over-the-top aroma’s die de Nieuw-Zeelandse sauvignon blancs vaak zo vermoeiend maken. Beiden zijn het goedgemaakte wijnen die prettig smaken, maar er is dus een duidelijke winnaar, en dat is de J. de Villebois van de Gall. Het prijsverschil van ruim een euro maakt deze wijn ruimschoots waar!

En let op: toen ik de Sancerre bij de Gall kocht, kreeg ik €4,40 korting, omdat de wijn (in ieder geval in de stad Utrecht) uit het assortiment gaat (!). Gelukkig zijn er andere aanbieders van deze wijn in Nederland (zoals bijvoorbeeld Vinexus), dus wees gerust. En ga zo snel mogelijk bij je lokale Gall & Gall langs om deze mooie wijn voor een prikkie in te slaan!

Villebois versus Villebois