De vierde wijn die we begin november gedronken hebben tijdens een wijn-spijs avond met buren (zie ook mijn vorige blogs) mocht een eendenborst salade begeleiden. Dit vraagt om een soepele en fruitige rode wijn, en dan is een Barbera d’Asti wijn uit de Piemonte streek in Italië een geduchte kandidaat. Wijnkoperij De Gouden Ton verkoopt de Cossetti La Vigne Vecchia, wat een Barbera d’Asti Superiore is, en de 2018 mag van eigenaar wisselen voor €14,95.

Barbera d’Asti is een populaire rode wijn die wordt gemaakt van de autochtone barbera druif. Doordat er veel vraag is naar barbera wijnen is de productie hoog, wat nogal eens ten koste gaat van de kwaliteit. De besten komen uit de streek rond de stad Asti, en deze wijnen hebben dan ook terecht de hoogste kwaliteitsstatus (DOCG). Rond Alba worden Barbera d’Alba wijnen gemaakt, die een treetje lager op de kwaliteitsladder staan (DOC), wat trouwens niet betekent dat deze altijd minder zijn dan de Asti wijnen.

De familie Cossetti is sinds 1891 actief in de Piemonte. De stokken hebben een leeftijd van meer dan 40 jaar en leveren een bescheiden rendement met een hoge fruitkwaliteit. De vergisting vindt plaats in op temperatuur gecontroleerde vaten. De rijping van minimaal een jaar gebeurt in grote eikenhouten vaten met een inhoud van 5000 liter. Een deel van de wijn rijpt daarnaast op barriques, vaten van 225 liter, die één jaar gebruikt zijn. De houtinvloed blijft daardoor binnen de perken, maar voegt wel een stukje extra complexiteit toe. De wijn heeft aroma’s van rode en zwarte kersen met daarnaast een fijne kruidigheid. De wijn heeft een rijke, volle smaak zonder log te worden, en behoudt daarnaast de voor een Barbera kenmerkende frisheid. Precies wat de eendenborst salade nodig heeft!

Barbera beauty